Misschien ken je het wel, je wordt wakker en voor 12 uur krijg je echt geen hap door je keel heen. Iedereen om je heen zegt hoe belangrijk het is om ‘s ochtends te ontbijten. Terwijl de motivational speaker op social media je vertelt dat je niet moet eten in de ochtend maar meteen aan het werk moet gaan. Maar is dit gezond? En hoe komt het dat de een wel ‘s ochtends kan eten en de ander niet? We gaan het in deze blog allemaal bespreken.

Hoe komt het dat je niet kunt eten in de ochtend?

Dat je niet kunt eten in de ochtend kan te maken hebben met de volgende factoren: Hoe zag de avond ervoor eruit, stress en een lage bloedsuikerspiegel.

Doordat je de avond ervoor nog heel laat eet en dan meteen gaat slapen kan het zijn dat je lichaam de maaltijd die ochtend erop nog niet goed verteerd heeft. Je spijsvertering is namelijk langzamer wanneer je slaapt. Als je dan de volgende ochtend gaat ontbijten kun je het gevoel hebben dat alles er weer uitkomt.

Stress kan ook een oorzaak zijn dat je niet kunt eten in de ochtend. Je hormoon cortisol zorgt ervoor dat er energie vrijkomt waardoor je wakker wordt. Hierdoor wordt de spijsvertering geremd. Je kunt beter als je wakker wordt eerst even douchen of jezelf verzorgen voordat je gaat eten zodat je cortisol daalt.

Een lage bloedsuikerspiegel kan er ook voor zorgen dat je geen eetlust hebt in de ochtend. Je kunt jezelf duizelig en misselijk voelen en wat gaan zweten. Dit komt als je lang niet gegeten hebt. Drink wat vruchtensap om je bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen.

Wat kun je eraan doen?

Om ervoor te zorgen dat je meteen eetlust hebt in de ochtend kun je de volgende dingen doen: Minder snacken de avond ervoor, maak een routine, neem de tijd, vloeibaar ontbijt, probeer verschillende dingen.

Door deze dingen toe te passen zul je jezelf in de ochtend ook een stuk beter voelen. Hierdoor kan je makkelijker ontbijten en door veel verschillende dingen te proberen kun je een routine ontwikkelen die voor jou werkt.

Is het ontbijt zo essentieel als iedereen zegt

Ik ben van mening dat een ontbijt belangrijk is. Je lichaam heeft lang geen voeding meer gehad en om op te starten en goed te functioneren heeft het voedingsstoffen nodig. Nu is al een tijdje een hype aan het ontstaan met intermittent fasting ook wel vasten genoemd. Wat je hier doet is tussen een bepaalde tijd eten en buiten dat tijdsbestek eet je niks. Hierbij wordt dan verteld dat je sneller en makkelijker zou afvallen. Maar als je eens gaat kijken hoe afvallen nu precies werkt zou dat met een normaal voedingsspatroon gedurende de dag ook moeten lukken. Want als je minder calorieën binnenkrijgt dan nodig zul je afvallen en andersom zal je gewicht toenemen. Intermittent fasting wil dus niet zeggen dat je automatisch zakt in gewicht. Uiteindelijk zal het aankomen op calorieën inname vs calorieën die je verbrandt.

Conclusie

Het ontbijt kan zeker voordelen hebben. En ik ben van mening dat wanneer je niet mega veel kennis hebt van voeding je dit ook nodig hebt als basis. Gewoon ontbijt lunch en diner en daarbij 2 tussendoortjes. Met de tips die je in de 2de alinea kun terugvinden kun je ontbijten in de ochtend makkelijker maken. Om even terug te komen op intermittent fasting, ik denk dat dit zeker wel een manier is om te leven als dat lekker voelt bij je. Nu ben ik alleen geen voorstander van om 16 uur lang niks te eten. En als je moeite hebt met überhaupt 3 maaltijden per dag te eten denk ik ook niet dan intermittent fasting je opeens uit de brand gaat helpen. Is de kennis over je lichaam en voeding er? En eet je met regelmaat? Dan zou je het eens kunnen proberen of het iets voor je is. Ik zou dit wel doen met iemand die daar specialist in is en die je hierin begeleidt.

Wij bij Face-Off helpen je graag met dit soort dingen. Klik op de knop hieronder om een kennismaking aan te vragen.

Bryan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.