Waarom hebben we spierpijn, en wat kunnen we er aan doen?

In deze blog hebben we het over spierpijn. Het oh zo fijne gevoel dat je kunt krijgen na een flinke workout. En wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we dit gevoel ervaren. Belangrijker nog: wat kunnen we ertegen doen? En waarom heeft de een er meer last van dan de ander? Dat gaan we allemaal bespreken!

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn ontstaat door inspanning, Vaak zien we bij beginners of mensen die een andere soort inspanning gaan doen, vaak dat er spierpijn ontstaat. Het komt door ophoping van afvalstoffen en dan met name melkzuur. 

Verlate spierpijn treedt vaak 6 tot 8 uur na de inspanning op. De pijn piekt na ongeveer 48 uur. Hoelang de spierpijn aanhoudt heeft te maken met intensiteit, trainingsniveau en genen.

Welke soorten spierpijn zijn er, en is het bewijs van een goede training?

Spierpijn wordt veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur. Dit kan dan een pijnlijk gevoel geven en gaat vaak samen met kramp en stijfheid. Er zijn 3 verschillende soorten spierpijn:

 

  • Acute spierpijn: Dit is de pijn die je voelt tijdens het sporten, zoals de verzuring in je benen.
  • Spierpijn door blessure: Denk aan kneuzingen of scheuringen, dit is een spierbeschadiging die is opgelopen tijdens een sportwedstrijd bijvoorbeeld.
  • Verlate spierpijn: Deze kennen we allemaal wel. Het kan soms een aantal dagen aanhouden, de piek van de pijn treedt vaak op na 48 uur.

Spierpijn is niet een maatstaf voor een goede training. Veel trainers matte hun cliënten helemaal af, zodat ze de week erna elke dag het gevoel hebben alsof ze door een trein zijn overreden. 

Door spierpijn kan het zelfs voorkomen dat je niet continu kan blijven trainen. Dat geeft een negatief effect op je vooruitgang. Merken dat een training makkelijker wordt en merken dat je sterker wordt, is wel een goede maatstaf voor progressie. Spierpijn niet. 

Wat kan je ertegen doen?

Er zijn dingen die je kunt doen om te zorgen dat je minder spierpijn hebt of sneller kan herstellen. De dingen die je kunnen helpen:

 

    • Lichte beweging: dit kan zijn door middel van krachttraining of een stuk wandelen. Belangrijk is wel dat het licht is. Je wilt je spieren niet overbelasten en blessures oplopen. Let ook op dat tijdens krachttraining je vorm er niet aangaat door de spierpijn omdat je range of motion wellicht anders wordt. 
    • Drink voldoende water: Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd en zo je spierpijn dus sneller over kan zijn. Spierpijn ontstaat door ophoping van afvalstoffen in de spieren en dan vooral melkzuur. 
  • Een goede warming-up: Zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor inspanning. Dit kan de spierpijn verminderen en het kan blessures voorkomen.
  • Massages: Een massage kan zorgen voor ontspanning en kan helpen met het afvoeren van afvalstoffen. In combinatie met voldoende water drinken kan je sneller van je spierpijn af zijn.

Waarom heeft de een er meer last van dan de ander?

Dit kan aan een aantal factoren liggen. Om te beginnen natuurlijk je trainingsniveau (hoe fit ben je en hoeveel kunnen je spieren hebben). Fitte mensen kunnen ook nog steeds last hebben van spierpijn. Als je alleen maar kracht traint voor langere tijd, en je gaat dan opeens een intensieve duur training doen, zal je al gevorderd getraind persoon ook spierpijn kunnen ervaren. 

Nu is het ook zo dat elk lichaam anders gebouwd is en simpelweg de een sneller last zal hebben van spierpijn dan de ander. Het kan dus ook een beetje aan de genen liggen. 

Conclusie

We hebben dus 3 soorten spierpijn, acute spierpijn, verlate spierpijn en spierpijn door blessures. Met die eerste 2 kan je licht blijven bewegen en dat kan zelf een positief effect hebben op het herstel. Bij spierpijn door blessures is rust vaak de beste optie. 

Let goed op dat als je gaat bewegen met spierpijn dat dit niet te intensief is om overbelasting te voorkomen. Ga dus niet te zwaar  trainen, en zorg dat je vorm en uitvoering niet door beïnvloed wordt. Hierdoor kan je anders een verkeerde houding gaan krijgen en kan je blessures oplopen.

Ben je op zoek naar een goede opbouw waardoor je niet elke week last hebt van spierpijn? Doe dan de gratis lidmaatschapstest!

Bryan.