Goede voornemens ombuigen naar langetermijnresultaten
Afvallen, beginnen met sporten, stoppen met roken of gezonder leven. Goede voornemens, iedereen kent ze denk ik wel. Alleen zien we dat mensen na twee weken hun motivatie verliezen en terugvallen in oude gewoonten. Hoe kun je het nu wel vasthouden, en hoe werkt dat met motivatie? Ik ga het je in deze blog uitleggen.
Waarom houden veel mensen het niet vol?
Het nieuwe jaar begint en het is dus ook tijd voor een nieuwe, betere versie van jezelf. Je gaat meteen aan de bak en je ontzegt jezelf van alles. Je mag bijna niks meer van jezelf, behalve gezond eten en zeker niet te veel. Maar nu ben je die kilo’s afgevallen, en nu?
Je valt weer terug in oude gewoontes, dit komt omdat je geen lange termijn aanpassingen hebt gemaakt maar zo snel mogelijk dat doel wilde halen. Door alle ontzeggingen die je jezelf doet is het niet vol te houden en voor je het weet zitten die kilo’s er weer aan en voel je jezelf slechter dan dat je begon. Dit komt veel voor.
Extreme aanpassingen gaan je niet helpen gezonder te leven. Ze zorgen er misschien voor dat je afvalt, maar niet op de juiste manier. Hoe kun je wel lange termijn resultaten halen? Dat gaat we later in dit artikel bespreken.
Hoe werkt dat met motivatie?
Motivatie, je hebt er vast wel eens over gehoord en zelf ervaren. Als je gemotiveerd bent is het makkelijker om de dingen te doen of te laten die je had afgesproken met jezelf. Maar hoe komt het dat de motivatie niet altijd daar is? Laten we eerste eens kijken naar welke soorten motivatie er zijn.
Je mood heeft constant ups en downs, en als je een down hebt zal je motivatie er niet zijn. We komen dan bij het verhaal dat je dus niet alleen aan een doel moet werken als je jezelf goed voelt. Op deze manier wordt het namelijk best moeilijk om aan je doel te werken. Sommige mensen gaan alleen maar aan hun doel werken als ze zich juist slecht voelen, om zichzelf dan weer goed voelen. En als ze zich dan weer goed voelen werken ze niet meer aan zichzelf. Alleen is het onmogelijk om dit goede gevoel altijd vast te houden.
Maar hoe werkt dat motivatie dan precies?
Je hebt extrinsieke motivatie (extern) en je hebt intrinsieke motivatie (intern). Belangrijk is om te weten waar de motivatie vanaf komt. Niet alle motivatie is namelijk opbouwend. Komt de motivatie uit schaamte, angst, verwachtingen of straf? Of komt die vanuit persoonlijke waarde, plezier of interesse? Als het vanuit persoonlijke waarde komt kan het je oprecht helpen om jezelf beter te voelen en is het makkelijker vol te houden omdat je weinig druk op jezelf zult leggen. Als je motivatie uit negatieve gevoelens komt, gaat waarschijnlijk alleen afvallen niet helpen, dan is het ook belangrijk om te kijken naar welke gedachtes je hebt waardoor die negatieve gevoelens ontstaan. Op die manier is ook het volhouden een stuk moeilijker wanneer je tegen een obstakel aanloopt, en geloof me, die komt je tegen in een traject waarbij je aan jezelf werkt.
Wat kun je doen om lange termijn resultaten te halen?
Hoe ga je dit alles nu ombuigen naar lange termijn resultaten? Zoals ik hierboven al vernoemde is het belangrijk om te weten wat je drijfveer is. Waarom wil je veranderen? Als je die vraag eerlijk hebt beantwoord kun je een plan gaan maken. Een die je op lange termijn vol kan houden. Je complete voedingspatroon omgooien is dus niet eens noodzakelijk. Misschien is je voeding goed, maar beweeg je te weinig. Dan kun je beginnen met 2 keer per week te gaan hardlopen, naar de sportschool gaan, voetballen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waarom maar 2x per week? Wanneer je tegen jezelf zegt, ik ga 5 keer per week! Dan leg je de lat te hoog voor jezelf. Bouw het gewoon rustig op, en daar komt die weer: op de lange termijn kun je dit dan verhogen als dat wenselijk is en wanneer die 2 x per week goed gaan.
Voeding wil je dus ook niet te moeilijk maken en hele grote veranderingen doorvoeren in een keer. Ga eens na voor jezelf waar het beter kan, is dat met porties, of met de voeding die je kiest. Hier kun je dan kleine aanpassingen in maken.
Kies ook manieren om je progressie te tracken, hiervoor zijn verschillende manieren en je wil niet alleen je gewicht als methode hebben. Houd ook eens een journal bij waarin je aangeeft wat je energielevel is. Of maak progressie foto’s. Als je meer wilt lezen over dit onderwerp, klik dan hier om naar dat artikel te gaan, waar ik er verder op in ga.
En om dit artikel af te sluiten, geef jezelf de tijd om te veranderen. Houd het doel voor ogen maar geniet ook zeker van de reis er naartoe. Verlies je motivatie dan kun je jezelf de vraag stellen: Wat zou de persoon die ik graag wil zijn doen? Dan heb je je antwoord en kun je daarnaar handelen en ben je weer een stukje dichter bij dat doel. Lange termijnverandering, dat werkt, alleen goede voornemens vaak niet.
Bryan.
Wij helpen je graag, door op onderstaande knop te klikken kun je een kennismaking aanvragen waarbij we een gesprek hebben over je doelen en kun je zien hoe wij te werk gaan.