Moe wakker worden: het is een probleem waar veel mensen last van hebben. Je ogen openen na een goede nachtrust, maar het gevoel hebben dat je nog urenlang wilt slapen. Je kunt jezelf bijna niet uit bed krijgen en het duurt een tijdje voordat je helemaal wakker bent. Maar hoe komt het eigenlijk dat je zo moe wakker wordt? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende redenen waarom je moe wakker kunt worden. Misschien heb je wel last van slaapapneu, een aandoening waarbij je tijdens je slaap stopt met ademhalen. Of misschien heb je te maken met stress of een slaapstoornis. Maar in veel gevallen zijn er gelukkig ook eenvoudige oplossingen want goed en uitgerust wakker worden begint de nacht ervoor. 

Vermijd blauw licht

Een van de belangrijkste oorzaken van moe wakker worden is een verstoorde nachtrust. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, of als je de hele nacht ligt te draaien en te woelen, dan is de kans groot dat je ’s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Een goede nachtrust begint daarom al lang voordat je in bed stapt. Probeer om een uur tot anderhalf uur voordat je gaat slapen je schermgebruik te beperken. Het licht van smartphones, tablets en laptops kan namelijk de aanmaak van melatonine remmen, het hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen.

Kom tot rust voor je gaat slapen

Ook ontspanning is belangrijk. Probeer voor het slapengaan iets te doen wat je helpt om tot rust te komen. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen, maar ook een boek lezen, een warm bad nemen of een rustige wandeling maken. Probeer daarnaast een vast slaapritme aan te houden. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op. Je lichaam raakt hierdoor gewend aan een bepaald ritme, waardoor je beter zult slapen en frisser zult ontwaken.

Een donkere kamer

Ten slotte kan ook je slaapomgeving een rol spelen bij moe wakker worden. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, koel en rustig is. Verduisterende gordijnen, een goed matras en een kussen dat past bij je slaaphouding kunnen allemaal helpen om een goede nachtrust te bevorderen.

De ochtend zelf

Wat kun je doen op de ochtend zelf om zo goed mogelijk op te staan? Probeer als je wakker wordt of je wekker gaat niet te blijven liggen (hoe lekker je bed ook ligt). Maar probeer meteen eruit te gaan. Zorg er ook voor dat je elke dag op dezelfde tijd opstaat, dit creëert routine en is goed voor je biologische klok. Als je dan eenmaal uit bed bent, spring dan onder een koude douche. Naast de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen zorgt het ook voor aanmaak van het hormoon adrenaline, wat weer zorgt voor een energie boost. Na die koude douche is het belangrijk om een goed ontbijt te eten.

Je lichaam heeft namelijk je darmen weer aan het werk gezet om voedsel te kunnen verwerken nadat je wakker bent geworden. In de nacht staat ons darmstelsel zo goed als stil omdat je zo ontspannen bent als je slaapt. Als je dan meteen gaat eten nadat je wakker bent kan je hier misselijk door worden. Ga dus eerst even douchen en jezelf klaarmaken, en dan pas ontbijten.

Conclusie

Moe wakker worden kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er vaak eenvoudige oplossingen. Door je schermgebruik te beperken, te ontspannen voor het slapengaan en een vast slaapritme aan te houden, kun je ervoor zorgen dat je ’s ochtends uitgerust en vol energie wakker wordt. Op de ochtend zelf wakker worden op dezelfde tijd, een koude douche en een goed ontbijt kunnen helpen je lichaam op te starten. En vergeet niet: een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven.

Bryan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.