Je wilt graag afvallen dus je slaat maaltijden of bepaald eten over, je hoort veel verhalen over voedingsmiddelen die je wellicht kunnen helpen met afvallen dus je gaat vanalles proberen.  Maar… jezelf restricties opleggen of allerlei verschillende middeltjes proberen is niet dé manier om af te vallen.

Begin bij het begin

Je kan niet ineens allerlei drastische maatregelen gaan nemen in je weg naar een gezonder leven. Je wilt lange termijn resultaat? Dan moet je daar ook de tijd voor nemen. Begin eerst eens met een stukje bewustwording. Houdt in een app bij wat je op een dag eet, doe dit voor 3 dagen. 

Dan kan je eens kijken wat er beter kan, eet je te veel? Eet je te weinig? Is je verhouding tussen koolhydraten, eiwit en vetten goed? Hier kun je dan met je coach of zelf de aanpassingen maken die nodig zijn om zo een beter voedingspatroon aan te leren en hier een gewoonte van te maken. 

Nu je de hoeveelheden weet die je binnenkrijgt kun je ook gaan kijken naar wat je binnenkrijgt. Bij het afvallen gaat het voornamelijk om meer verbranden dat je nodig hebt. Dus een bepaald voedingsmiddel gaat niet ineens wonderen met zich meebrengen. Ik hoor vaak als ik dit tegen mensen zeg; “oh maar dan ga ik elke dag naar de McDonalds, want dan zorg ik gewoon dat ik meer verbrand dan dat ik daar eet, dan val ik ook af”.

Dat werkt alleen niet helemaal zo. Je wilt wel voldoende vitamine, mineralen en vezels binnen krijgen en in fastfood is dit niet te vinden. Dit is dus geen aanrader. Probeer te gaan zoeken naar zoveel mogelijk onbewerkt vers voedsel, hiermee kun je een gezond voedingspatroon gaan opbouwen en vasthouden.

Omdat je het niet de tijd geeft heeft niks gewerkt, dus je motivatie raakt op en je valt zo weer terug in je oude patroon. 

Probeer niet te veel verschillende dingen

Nu je weet hoeveel je eet, je jezelf er bewust van bent en weet wat je beter kan doen is het tijd om dit uit te voeren. Vaak het moeilijkste deel. Want je komt die week ergens op een verjaardag en je tante die ook aan het afvallen is heeft een veel betere manier waardoor je veel sneller kilo’s verliest.

Dus nog niet eens een week later ga je alweer iets veranderen en aanpassen. Deze nieuwe manier doe je 2 weken en dan kom je op social media iets tegen wat je vet als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Je raakt verleidt en gaat dat proberen. Nu heb je in 4 weken tijd 3 verschillende dingen geprobeerd.

En omdat je het niet de tijd geeft heeft niks gewerkt, dus je motivatie raakt op en je valt zo weer terug in je oude patroon. 

Wat wel werkt is consistent zijn, je eigen plan dat je gemaakt hebt of het plan dat gemaakt is voor jou, werkt waarschijnlijk het beste. Alleen is het nog niet optimaal dus kan het zijn dat het hier en daar nog wat bijgeschaafd moet worden. Alleen hier komt je niet achter na een week of 2-3. Blijf dus binnen je plan, en probeer niet te veel verschillende dingen. 

Waaruit bestaat dan een gezond voedingspatroon?

Een gezond voedingspatroon bestaat uit een paar basisprincipes: 

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
  • Kies voor gezonde vetten
  • Eet voldoende groenten en fruit (2 stuks per dag)
  • Drink voldoende water (2 á 2,5 liter per dag)
  • Eet 3 grote maaltijden per dag
  • 2 tussendoortjes
  • Eet 200 gram groenten per dag

Als je hierop let, ben je op de goede weg! Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn en mega veel tijd te kosten. Door bijvoorbeeld te meal preppen! Hiermee kun je meerdere maaltijden maken voor de hele week. En de weerstand die je in het begin voelt is normaal. Dit komt omdat je iets nieuws gaat doen. Een nieuwe gewoonte gaat aanleren.

Heb je het zelf wel al geprobeerd maar zie je door de bomen het bos niet meer en heb je hulp nodig met voeding? Wij helpen je graag. Vraag een gratis kennismaking aan via de knop hieronder. 

Bryan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.