Je hebt het besluit genomen om af te vallen en je bent goed op weg. Je eet gezond, beweegt meer en hebt al een aantal kilo’s verloren. Maar dan, opeens, lijkt het alsof het getal op de weerschaal niet verandert… Je blijft hangen op hetzelfde gewicht. Hoe hard je het ook probeert, het lijkt niet te lukken om verder af te vallen. Het is een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen tijdens hun afval traject. Het is frustrerend en demotiverend, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit heel normaal is.

Het is geen rechte lijn

Je hebt waarschijnlijk gehoord van de uitdrukking “afvallen is een marathon, geen sprint”. Het is een cliché, maar het is waar. Gewichtsverlies is niet lineair. Het is gebruikelijk dat je af en toe stopt met afvallen, ondanks al je inspanningen. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Misschien heb je jezelf niet genoeg uitgedaagd tijdens je trainingen. Hierdoor is je lichaam gewend aan dezelfde oefeningen. Of misschien heb je onbewust meer calorieën geconsumeerd dan je denkt. Hierdoor kan ook je gewichtsverlies gestagneerd zijn. 

Wat doe je ertegen?

Het belangrijkste is om niet op te geven. Het stilstaan is slechts een tijdelijke onderbreking in je afval traject. Er zijn natuurlijk wel manieren om het te doorbreken. Het is tijd om creatief te worden en te experimenteren. Bekijk je kcal balans eens, misschien dat je die wel kan verminderen, of misschien dat je meer kan gaan bewegen om meer kcal te verbranden om op deze manier tot een groter tekort te komen. Je lichaam past zich namelijk aan. Zo moet ook je programma af en toe aangepast worden om weer meer progressie te maken. Vergeet dat het belangrijkste is om geduldig en gemotiveerd te blijven.

Als je dus stagneert tijdens je afval traject en je hebt het gevoel dat je vastzit, onthoud dan dat dit heel normaal is en dat er manieren zijn om het te overwinnen. Blijf gemotiveerd, wees geduldig en experimenteer. 

Als je nog meer hulp nodig hebt, klik dan op de onderstaande knop om een gratis kennismaking in te plannen. Onze trainers/coaches kunnen je helpen bij het vinden van nieuwe manieren om je lichaam uit te dagen. Maar ook om te  motiveren om door te gaan met je afval traject. Vraag een kennismaking aan en laten we samen werken aan een gezonder, fitter en gelukkiger leven.

Bryan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.