Herken je dat? Je bent lekker begonnen met werken aan je doel. Er komt een obstakel en je wijkt van je plan af. En dan zeg je tegen jezelf: laat nu maar zitten, nu is het toch al verpest. En gaat de rest van de week helemaal los. Want maandag ga je weer beginnen… Dit is niet de manier om progressie te boeken of verandering te krijgen op de lange termijn. Maar wat werkt dan wel? En waarom werkt het niet elke maandag opnieuw te beginnen? Ik ga het je in dit artikel vertellen.

Waarom dit niet werkt

Waarom werkt het niet? Omdat je elke week opnieuw hoopt dat alles goed gaat en je hoopt dat het maar niet te moeilijk wordt en geen obstakels tegenkomt. Alleen met hopen gaan we geen lange termijn verandering zien. Dus stel je begint maandag weer opnieuw en dinsdag kom je op je werk en iemand trakteert taart, je pakt en stuk en denk dat alles weer verpest is. Je hebt dus 1,5 of 2 dagen aan je doel gewerkt wat je wilt bereiken en de rest van de week ga je waarschijnlijk los want dinsdag is het fout gegaan waardoor je maandag weer begint. Maar waarom zou je alleen op maandag kunnen beginnen? Waarom kan je woensdag de draad niet weer gewoon oppakken, als je dinsdag iets gedaan hebt waar je achteraf spijt van had. Stel jezelf die vragen eens en probeer eens met een goed antwoord te komen waarom je in dit voorbeeld woensdag niet gewoon verder kunt gaan waar je gebleven was. Mensen zijn nu eenmaal niet perfect en zo zal je proces van verandering ook niet zijn.

Meerdere motivaties hebben

Wat ik ook vaak voorbij zie komen is dat mensen zich dan afvragen: maar wil ik het wel graag genoeg? Of zelfs dat een trainer/coach dat tegen je zegt. Ik denk niet zozeer dat het probleem is dat je het wel graag genoeg wilt. Om even bij het voorbeeld te blijven van de taart op het werk. Je wilt wel werken aan je doel, je hebt daar echt wel de motivatie voor. Maar je voelt ook een motivatie om een stukje taart te eten. Een mens kan nu eenmaal meerdere motivaties hebben. Is dat een probleem, nee helemaal niet. Belangrijk is dat je leert hoe hier mee om te gaan en in te zien dat je die meerder motivaties hebt, hier bewust van te zijn en dan het juiste gedrag kunt uitvoeren op basis van je eigen keuze.

Maar waarom zou je alleen op maandag kunnen beginnen? Waarom kan je woensdag de draad niet weer gewoon oppakken, als je dinsdag iets gedaan hebt waar je achteraf spijt van had.

ALS/DAN planning

Een ALS/DAN planning kan goed van pas komen om beter met obstakels om te gaan. Voor je dus vol goede intenties en motivatie aan je plan begint, is het verstandig om ook te kijken naar veel voorkomende obstakels. Je kan dan al bepalen wat je gaat doen als die collega bijvoorbeeld op taart trakteert. Het kan er dan als volg uitzien:

ALS met collega op taart trakteer, DAN bedank ik hem voor het aanbieden maar pak ik een appel.

Zo komen dit soort dingen niet koud op je bord en is daar beter mee om te gaan. Zo zal een programma beter vol te houden zijn. Probeer het eens voor jezelf!

Ik gebruik in deze blog nu heel vaak het voorbeeld van de collega met de taart, maar er zijn natuurlijk een ontelbaar situaties waar je dit in kan toepassen. Lukt het je niet, wij helpen je graag! Klik dan hier voor een gratis kennismaking.

Start niet alleen op maandag.

Bryan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.