Hoe werkt Discipline

“Je moet goede discipline hebben om je doelen te halen”. Wist je dat discipline ook een negatief effect kan hebben op je doelen? En dat je hiervan in een Jo-Jo effect terecht kan komen? Ik ga het je hieronder uitleggen wat nu de goede, maar ook de slechte kanten van discipline zijn.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is belangrijk voor je emotionele gezondheid. Zelfcompassie bestaat uit 3 componenten: Self kindness, gedeelde menselijkheid en mindfulness. Je kunt dan actief en passief zijn, belangrijk is hier een goede balans in te hebben, je wilt ook niet te soft worden en jezelf elke keer maar pleasen, en een gezonde hoeveelheid zelfkritiek is helemaal niet verkeerd. Laten we eerst een de 3 componenten bespreken.

Self kindness

Of te wel, aardig zijn voor jezelf. Kijk er op deze manier tegen aan: stel je vriend(in) voelt zich niet goed, wat zou je tegen diegene zeggen? Zou je dan zeggen: “boeiend, ga gewoon doe niet zo moeilijk”, of zeg je: “doe lekker rustig aan en ziek even uit”. Zo wil je ook met jezelf omgaan. Je wil net zo aardig zijn tegen jezelf als dat je dat tegen een ander doet.

Gedeelde Menselijkheid

Hiermee bedoelen we dat je redelijk moet zijn naar jezelf toe, leg die lat niet te hoog en weet dat fouten maken of pijn hebben van iets normaal is. Iedereen maakt fouten. Fouten maken is menselijk en heel normaal.

Mindfulness

Mindful zijn betekent dat je bewust bent van de dingen die je doet en voelt en ziet, zonder dat je overanalyseert. Hoe train je dit? Dat doe je door bewust te zijn van wat je nu allemaal doet en hoe je je daarbij voelt.

Actief en passief zijn

De woorden zeggen het eigenlijk al, actief zijn is bezig zijn en passief zijn is juist wat meer terughoudend. Je wil zowel actief en passief zijn, stel je slaapt een nacht slecht en je voelt je moe, wilt dat niet meteen zeggen tegen jezelf dat je een paar dagen rustig aan moet doen. Als jezelf dit dan wel vertelt kun je overpassief worden en dan onderneem je dus minder.

Als je dan een nacht slecht slaapt en je gaat wel trainen, kijkt even aan hoe het gaat maar je gaat wel gewoon je dingen doen, is daar niks mis mee. Maar de dagen erna blijf je slecht slapen, slechter herstellen en je wordt vermoeider en vermoeider. Als je dan maar door blijft pushen ben je over actief. Je doet dan weer juist te veel.

Je wilt dus de balans hierin vinden, en dat gebeurt niet in een keer. Die klepel gaat eerst van links naar rechts, voordat die stil blijft hangen in het midden. Het is dus ook niet erg als je niet binnen 2 weken die balans hebt gevonden, wees menselijk en geef jezelf de tijd om hier de balans in te vinden.

De lat te hoog leggen

Erg ambitieus zijn, kun je zien als iets goeds, maar wanneer je de lat veel te hoog legt en alles in een keer voor elkaar wil krijgen, kan dit averechts werken. Je mag vaak dan geen fouten maken van jezelf (gedeelde menselijkheid) en op den duur ga je deze manier van op je tenen lopen niet vol houden. Dit kost namelijk veel te veel discipline, en die heeft een mens maar een bepaalde hoeveelheid.

Oké, maar wat kun je hier dan wel aan doen zul je je nu misschien afvragen. Het grote doel wat je voor ogen hebt is heel goed, en heel mooi. Maar dit ga je, zoals ik al zei, niet in een keer halen. Hiervoor zijn kleinere doelen (tussenstappen) nodig. Dus als je het grote doel opsplitst in kleinere subdoelen, heb je je plan om het grote doel te gaan halen. Dit geeft overzicht en rust. Zo wordt het proces veel leuker.

Ups en downs

Iedereen heeft ups en downs, daar ontkom je NIET aan. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar de grootte van die pieken en dalen kun je wel beïnvloeden. Laten we het voorbeeld gebruiken van goede voornemens. Mensen willen op 1 januari massaal een bepaald doel halen. Zetten alles op alles voor een korte tijd en na een paar weken kunnen ze het niet meer opbrengen. Je gaat dus van een up naar een down, en omdat alles zo extreem gebeurt, ben je na de feestdagen heel gemotiveerd om iets te gaan doen, vervolgens gebeurt dit en geeft het je een super goed gevoel, je bent namelijk lekker bezig. Maar je valt daarna ook in een diep gat omdat het niet vol te houden is alles in een keer te doen. Het patroon wat je dan meestal ziet is:

Down, voel zich slecht, nergens geen zin in à een reden gevonden waarom er iets moet gebeuren à je legt allerlei restricties op voor jezelf omdat je snel wilt veranderen à voelt zich goed omdat je denkt dat je goed bezig bent à  verliest motivatie à slaat dingen over à schuldgevoel à terug bij af, want het werkt toch allemaal niet. Oftewel het welbekende Jo-Jo effect.

Langzame progressie werkt dus wel, zoals hierboven al besproken wordt, pak alles 1 voor 1 aan. Dan zijn je dieptepunten ook een stuk minder. Omdat alles niet zo extreem is heb je ook niet de ruimte om zo’n grote terugval te maken. En vaak is een terugval een teken van een obstakel wat te maken kan hebben met bepaalde gewoonten. Je vindt dan dus eigenlijk weer een gewoonte waaraan gewerkt kan worden. Zo kun je gewoonte voor gewoonte aanpakken en houd je overzicht.

Geef jezelf dus tijd, schrijf bepaalde dingen voor jezelf op. Zo word je bewuster en kun je situaties gaan herkennen. Werk je grote doelen uit tot een plan. Wij helpen je hier graag bij al je er moeite mee hebt. Klik dan hier om een gratis kennismaking in te plannen.

Bryan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.