Hoe moeilijk is afvallen? En wat kunnen we het beste doen met de labels?

Vaak zie ik nog veel mensen die voedingsmiddelen labels op hangen dat het dikmakers zijn. Maar ik zie nooit iemand een label hangen aan een salade dat je daar wonderbaarlijk slank van wordt. Want afvallen is veel moeilijk. Maar is afvallen we veel moeilijker? En waarom vinden we dat dan? Dat gaan we nu bespreken!

 

Voeding middelen labelen

Met het labelen van voedingsmiddelen bedoel ik natuurlijk niet letterlijk dat we er eens sticker op plakken met “dikmaker”. Maar ik hoor nog regelmatig van cliënten die ik begeleid dat ze de “dikmakers” willen vermijden. Denk aan pasta, pizza, aardappels ets. Wat daar zitten koolhydraten in en die maken je dik.

 

Nu zijn er geen specifieke dikmakers, net zoals er geen magische voeding is waar je slank van wordt. Als ik mensen dit vertel komen ze vaak met het tegen antwoord van ja dat kun je wel zeggen, maar als ik dat niet doe, ben ik wel sneller op mij streefgewicht. En daar moet ik ze dan gelijk in geven. Maar is het ook duurzaam om jezelf dingen te ontzeggen, omdat je sneller op je streefgewicht wilt komen? Dat is een vraag die je zelf mag invullen ;).

 

Op het moment dat er dan wel geprobeerd wordt om 1 of 2 van de 21 grote maaltijden die je gemiddeld eet in de week een keer te gaan uiteten, of een lekkere pizza naar binnen werkt. Zien ze dat ze de dag erna opeen 0,5 kg of misschien wel een kg zwaarder zijn. Ja, zie je nu wel! Ik had gelijk! Maar heb je ook gedacht waar dat gewicht vandaan kan komen?

 

Vet is niet het enige wat zorgt voor gewicht in ons lichaam

We hebben ook nog organen, botten, spieren, vocht, glycogeen voorraad in de spieren en zo nog wel wat dingen. Dus het is niet alleen maar vet dat voor gewicht zorgt. Deze schommelingen die ik net benoem, hebben heel vaak met vocht te maken of glycogeen voorraad na een tijd van weinig koolhydraten eten. Hoe dat precies zit is voor en ander artikel. Maar vocht schommelt heel erg als je meer zout binnen te krijgt, alcohol te drinkt en stress. Om even 3 meest voorkomende redenen op te noemen. Dit kan dan ook zorgen voor schommelingen is in je gewicht.

 

Dus nee dat avondje met vrienden heeft er niet voor gezorgd dat je zoveel vet aan bent gekomen en de afgelopen week voor niets geweest is. Uiteindelijk is het cijfertje op de weegschaal maar een cijfer, maar kan door gemiddeldes per week te nemen wel goed gebruikt worden als maatstaaf.

 

Wat maakt het afvallen zo moeilijk?

Wijzelf maken het afvallen moeilijk. Het creëren van overgewicht is namelijk vanzelf gegaan, je hebt hier niet over nagedacht en hebt gewoon geleefd via je slechte gewoontes. Hierdoor voelt het alsof alles zomaar gebeurt. Terwijl het eigenlijk pas gebeurt door de onbewuste keuzes die we maken.

 

Nu je dan gaat veranderen en gaat afvallen kost dit tijd en energie en kan het zelfs zo zijn dat je niet direct de resultaten behaald die je voor ogen had. Hierdoor kun je snel motivatie verliezen en de moed in je schoenen zakken, wij mensen zijn namelijk constant op zoek naar een beloning voor als we een bepaald gedrag uitvoeren. Om even een voorbeeld te geven:

 

Gisteren heb ik echt een goede dag gehad qua voeding en ik heb lekker getraind, nu moet er wel wat vanaf zijn.

 

Gaat op de weegschaal staan en ziet dat er 0,2 vanaf is. Niet waarop gehoopt was. Want die 10 kg die je wilt verliezen (die er de afgelopen 5-10 jaar bij is gekomen) moet er nu binnen 3 maanden af. Je verliest motivatie en zult het moeten doen met de discipline die je hebt. En dat maakt het vooral moeilijk. Niet de directe beloning kunnen ontvangen, maar denken op de lange termijn. Want elke keer die 0,2 gaat uiteindelijk wel zorgen voor die 10 kg lichter zijn.

 

Conclusie

Voeding labelen gebeurt nog ontzettend vaak, maar is eigenlijk niet fair naar jezelf toe en hierdoor kan het ook wel heel ingewikkeld maken. Uitzoomen is daarbij heel erg belangrijk. De reden waarom afvallen zo moeilijk is, is puur omdat je bewuste keuzes moet gaan maken. Tevreden moet zijn met hele kleine stapjes in de goede richting in plaats van een flinke beloning nadat je een goede week of dag hebt gehad.

 

Mijn advies over dit onderwerp: Geef jezelf de tijd en wees niet zo streng op jezelf. Blijf realistisch, het is niet erg om bepaalde keuzes te maken om een keer wat over te slaan, maar bedenk wel waarom je iets overslaat, zoals ik als zeg als het 1 of 2 maaltijden van de 21 in de week is. Is dat geen ramp.

 

Bryan.