Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen, het woord zegt het eigenlijk al. Het is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Dit wordt ontwikkeld in je kinderjaren. De een kan van nature al meer zelfverzekerd zijn dan de ander, maar leeftijdsgenoten en je ouders spelen hierin ook een grote rol. Als je veel aandacht en liefde ontvangt, zul je een positief zelfbeeld ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld heel beschermd opgevoed en bijvoorbeeld gepest vroeger? Of heb je veel kritiek gekregen op je prestaties en gedrag, dan kan het zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen en hierdoor minder zelfvertrouwen ontwikkelt. Door weinig zelfvertrouwen kun je snel denken dat je afvaltraject niet werkt omdat het niet snel genoeg gaat. Je gaat dan aan jezelf twijfelen en gaat misschien wel manieren zoeken waardoor je sneller gaat afvallen zoals veel minder eten.

Wat gebeurt er bij obstakels?

Obstakels kom je altijd tegen tijdens een afvaltraject. Dit zal ook het geval zijn bij andere doelen. Dat is ook helemaal niet erg. Je zult bijvoorbeeld tegen een plateau aankomen waardoor je op gewicht blijft. Dit wil dan niet meteen zeggen dat je niet goed bezig bent en dat het aan jou ligt. Maar dat je lichaam gaat adopteren aan de hoeveelheid kcal je binnen krijgt en de beweging die je doet. Je gewicht is natuurlijk al wat gezakt en dus zal ook je dagelijkse kcal behoeft veranderen. Hier is het dan superfijn om iemand te hebben die je hierin stuurt en helpt. Door je programma dan aan te passen kun je dit plateau doorbreken en weer verder gaan op weg naar je doelstelling.

Hoe ontwikkel ik zelfvertrouwen?

Geen stress, iedereen is wel eens onzeker over zichzelf. Maar hoe kun je nu meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Je kunt beginnen met bewust omgaan van je gedachten Vanuit je gedachten volgt een gevoel en hierdoor ontstaat dan weer gedrag. Als je weinig zelfvertrouwen hebt zul je sneller tegen jezelf zeggen “ik kan dit niet”. Wees niet bang om iets fout te doen, van fouten leer je alleen maar en kun je beter worden. Een fout maken betekent niet het eind van de wereld, zowel in het dagelijks leven als in een afvaltraject. Door een traject te doorlopen waarbij je geholpen wordt, zul je ook resultaat halen en hierdoor zien dat je zeker wel in staat bent om goede dingen te doen. Hierdoor bouw je ook meer zelfvertrouwen op.

Bryan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.