Hoe ga je om met de weegschaal en met de gevoelens bij het getal. De weegschaal, hij kan ontzettend vervelend zijn wanneer hij niet het gewenste getal aangeeft. Toch geeft de weegschaal alleen een getal aan. De kans is groot dat jij een gevoel koppelt aan dit getal en dat je misschien je mood laat bepalen door dit getal. In dit artikel vertel ik je hoe je met de weegschaal om kan gaan.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op je gewicht

Je gewicht wordt niet alleen bepaald door je vetmassa. Spiermassa en de hoeveelheid vocht maken ook onderdeel uit van je totale lichaamsgewicht. Je spiermassa en vetmassa zijn stabiel, die zullen niet binnen een paar dagen naar beneden of naar boven schieten. Je vocht daarentegen wel. De hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, stress en hormonen kunnen hier invloed op hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een vrouw, zij krijgt net voor en na haar menstruatie periode een hoge hoeveelheid oestrogeen. Dit kan er dan indirect voor zorgen dat je lichaam veel vocht vasthoudt. Resultaat: een opgeblazen gevoel en een hoger getal op de weegschaal. Ga dus eerst bewust na of er andere factoren een rol spelen voordat je concludeert dat je binnen 2 dagen een paar kilo vet bent aangekomen…

Te veel op de weegschaal staan

Soms sta je wel 2x per dag op de weegschaal. Om maar te controleren of je niet wat grammen bent aangekomen. Dit kan een ongezonde obsessie worden en je zult jezelf niet fijn voelen elke keer als het getal niet het gewenste getal is. Hierdoor “maakt het toch allemaal niks meer uit” of “werkt het toch niet”, en kun je vanuit die emotie gaan eten. Hierdoor zakt het getal zeker niet en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.

Als je van jezelf al weet dat je mood bepaald kan worden door de weegschaal, ga er dan niet te veel op staan, maar spreek met jezelf twee vaste ochtenden af dat je jezelf weegt. Heb je toch de behoefte om vaker op de weegschaal te staan, om toch even te controleren? Vraag jezelf eens af of dat een helpende gedachte is. Is deze gedachte bruikbaar en heb je daar op lange termijn profijt van?

Wanneer je op het afgesproken moment op de weegschaal gaat staan maar het cijfer tegenvalt, ga dan eens na of je iets anders hebt gedaan de afgelopen dagen, heb je veel of weinig zout op? Ben je gestrest geweest? Heb je slechter geslapen? Of heb je toch meer gegeten waardoor er nu wat gram aanzit? Accepteer dan dat je jezelf hier wel vervelend over kan voelen. In de volgende alinea vertel ik je hoe je met dit vervelende gevoel om kunt gaan.

Hoe je met een tegenslag om kunt gaan

Je voelt jezelf toch slecht door het hogere (of misschien wel lagere) getal op de weegschaal, en dat is oké. Je mag best balen wanneer je een doel voor ogen hebt en er zit iets tegen. Maar je wil ook niet dingen gaan vermijden of hierdoor nog meer gaan eten omdat “het toch niet werkt”. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht omdat je door het compensatie- of vermijdingsgedrag niet dichter bij je doel komt maar juist slechte gewoonten aanleert aan jezelf.

Maar kijk eens realistisch naar jezelf, wat heb je gisteren of de dag ervoor gedaan?

Is er een goede verklaring voor het getal dat de weegschaal aangeeft?

En neem ook de negatieve gedachten die voor negatieve emoties en gevoelens zorgen onder de loep.

Zijn de gedachten die ik nu heb bruikbaar?

Is dit negatieve gevoel zo erg dat ik het niet kan accepteren?

Wees realistisch, reflecteer op de dingen die je doet en word er bewust van dat voor bijna alles een verklaarbare reden is. En wees een beetje lief voor jezelf!

Bryan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.