Een drankje op het terras, een avondje uiteten en een lekkere lunch met vrienden. Veel mensen kijken me aan alsof ze water zien branden als ik zeg dat dat makkelijk kan. Als we er even vanuit gaan dat het eens in de zoveel tijd is. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe dat zit.
Gezond afvallen gaat over een langere periode van tijd. En niet over een gebeurtenis. Er zullen dagelijks namelijk dingen zijn die wel, of niet bijdragen aan je gewichtsverlies doelen. Maar als merendeel er wel aan bijdraagt, laten we zeggen een verhouding van 80/20. Ben je op de goede weg. Om blijvend resultaat te halen is het namelijk niet te doen om jezelf allerlei dingen te gaan ontzeggen, zoals etentjes, feestje of gezellig terrassen. Verbinding met andere mensen is namelijk belangrijk voor onze gemoedstoestand.
Kijk naar het grote plaatje
Vaak werkt uitzoomen heel erg goed. Als je merkt dat je jezelf druk maakt over dat ene etentje omdat je de dag erna niet zwaarder wilt zijn op de weegschaal. Kun je er eventueel op deze manier naar kijken:
Een week heeft 7 dagen, laten we zeggen dat je 3 grote maaltijden per dag eet. Dat zijn 21 maaltijden in de week. Nu ga je op zaterdagavond uiteten, dat zou dan 1 maaltijd zijn van de 20 gezonde die je wel eet die week.
Als dat zo het geval is, of laten we zeggen dat je ook een keer bent wezen lunchen en dat je de andere 19 maaltijden gewoon normaal gegeten hebt.
Zouden die 2 maaltijden dan dermate veel schade aanrichten dat je gemiddeld per week gezien niet wat het kunnen zakken in gewicht? Ik denk het niet. En mocht dat wel het geval zijn, zit er ergens anders iets in je programma, of gewoontes dat aangepast moet worden. Maar het zal niet liggen aan de 2 maaltijden. Op deze manier kan even uitzoomen, en op een andere manier naar de situatie kijken helpen.
Maar wat doe je met de nare gedachten en gevoelens die erbij komen kijken?
Nare gedachten
Nare gedachten kunnen wel eens om de hoek komen kijken bij dit soort dingen. Nu heb je altijd een keuze om hiernaar te handelen, ja of nee, gedachten zijn vaak namelijk niet de werkelijkheid. Het kan angst of schuldgevoel zijn, bang om aan te komen, of jezelf schuldig voelen omdat je heel de week zo hard je best doet.
Dit is heel erg normaal, maar wil je je behaalde doelen vasthouden is dit wel belangrijk om naar te kijken en mee om te leren gaan. Dat kan door even uit te zoomen en de druk ervan af te nemen. Maar een andere methode is acceptatie.
De gedachten die je krijgt, kun je gaan herkennen, eventueel opschrijven en ze dan er gewoon maar laten zijn, maar hier niet naar te handelen, of in gesprek mee te gaan.
En accepteren van gedachten is niet zo makkelijk als dat het lijkt, het gevoel, de drang om het niet te doen zal namelijk vergroten in het begin. Bouw het daarom op in kleine stapjes, begin met een drankje op het terras, dan een lunch enz.
Het nare gevoel dat je hebt, zal uiteindelijk afnemen, net zoals je gewicht!
Doseer het
Je hebt wel een doel voor ogen en soms moet je hier ook keuzes in maken, stel je voor. Je gaat weekend naar weekend opstap en veel eten en noem het maar op, je krijgt zoveel kcal binnen dat je heel de week gelijktrekt op onderhoud en nu ben je uiteindelijk nog steeds geen gewicht verloren.
Daarom is het belangrijk om te doseren, 1 keer per week of 1 keer per 2 weken kan makkelijk namelijk, maar te veel kan wel invloed hebben op je doelen natuurlijk. Houdt de regel 80/20 in je hoofd, zo kun je goed doseren en weten wanneer je welke keuze het beste kan maken.
Vergeet niet dat gewicht maar een getal is
Gewicht is maar een getal, inderdaad. Maar wel een goede maatstaf, mits je met gemiddeldes werkt. Dagelijks kan gewicht namelijk stijgen en dalen en dat heeft dan niets met vetopslag te maken. In veel gevallen komt er ook vocht bij kijken. Dus maak jezelf niet druk als je gewicht van de eens op de andere dag een halve kilo schilt. Er gebeurt meer in je lichaam dat invloed heeft op je gewicht dan alleen vetopslag.
Conclusie
Je kunt dus, ook tijdens een afvaltraject, gewoon sociale dingen blijven doen. Er zullen hier en daar wel keuzes gemaakt moeten worden, maar je hoeft het jezelf niet te ontzeggen. Dat gaat namelijk niet werken op de lange termijn. Leer het te doseren en bewust ernaar te kijken, weet wat je in je lichaam stopt. Maar door af en toe uit te zoomen, naar het grote plaatje te kijken kan dit je helpen om zelf in te zien dat het eigenlijk niet eerlijk is om dat ene moment de schuld te geven. En met de angst en schuld, gedachten en eventueel gevoelens kun je mee leren omgaan. Door het tijd te geven en te accepteren dat dit soort gedachten soms even om de hoek komen kijken. De keuze is aan je of je er mee in gesprek gaat of naar handelt.