Een gewoonte is een bepaald gedrag die veel wordt uitgevoerd, hierdoor gaat het automatische. Goede gewoontes zorgen voor lange termijn resultaat. Klinkt logisch en redelijk simpel, toch? Maar goede gewoontes opbouwen, hoe doe je dat precies? En hoe ga je om met de weerstand van oude, slechtere gewoontes? Daar ga ik het in dit artikel over hebben.
Hoe bouw je nieuwe gewoonten op?
Een gewoonte bestaat uit 4 stappen; Aanwijzing, Verlangen, Reactie en Beloning. Zo geldt voor zowel goede, als slechte gewoonten.
Aanwijzing: Hier begint het bij. Door de dag heen is ons brein zowel van binnen als van buiten op zoek naar beloningen. Bij de oermensen ging dit over eten, water en seks. Tegenwoordig zijn wij meer op zoek naar geld, bekendheid, macht, bevestiging, vriendschap en liefde. Je brein is dus constant aan het analyseren waar een beloning is. De aanwijzing is de eerste stap van een gewoonte, deze leidt dan vanzelf naar een verlangen.
Verlangen: Dit is de 2de stap, dit zorgt voor de motivatie om een bepaalde activiteit te gaan uitvoeren. Je verlangt niet naar de gewoonte zelf, maar je verlangt naar het gevoel het je geeft. Je verlangt bijvoorbeeld niet naar het roken van een sigaret, maar naar het gevoel dat het je geeft. Je verlangt niet naar de tv aanzetten, maar je verlangt naar entertainment. Het gevoel wat je na een gedraging krijgt is wat je naar verlangt, niet de gedraging zelf.
Reactie: Die is het deel waar je daadwerkelijk iets gaat uitvoeren. Je motivatie is groot genoeg om een bepaald gevoel te ervaren. Als dit namelijk niet zo is, zou je het ook niet doen. Ook je eigen kunnen heeft hiermee te maken, als je een basketbal wilt dunken, maar je kan niet hoog genoeg springen, dan wordt dat best een lastig verhaal.
Beloning: Dit is de laatste stap. Je ervaart de beloning die de gewoonte je heeft opgeleverd. De aanwijzing merkt de beloning op, het verlangen zorgt ervoor dat je de beloning wilt, en het gevolg van de reactie is dat je de beloning krijgt. We gaan achter beloningen aan om twee hoofdredenen; ze geven ons voldoening en ze kunnen ons iets leren.
Hoe kom je van slechte gewoontes af?
Om een goede gewoonte op te bouwen wil je ervoor zorgen dat de aanwijzing makkelijk te vinden is. Het verlangen aantrekkelijk, het uitvoeren makkelijk en de beloning moet een bepaalde hoeveelheid voldoening geven.
Maar om van een slechte gewoonte af te komen moet je het eigenlijk andersom doen. De aanwijzing moet moeilijk te vinden zijn en het verlangen onaantrekkelijk. Zorg dat het moeilijk is, moeilijk uit te voeren en de beloning geen voldoening geeft.
De vraag die je jezelf kan stellen is dus: Hoe maak ik mijn slechte gewoonten moeilijker om uit te voeren?
Het oude vertrouwde
Nieuwe gewoonten opbouwen is moeilijk, dit komt omdat het oude vertrouwd is. Ook al heeft het een negatief effect op je, je weet dat het in ieder geval niet slechter wordt. Iets wat de nieuwe gewoonten nog niet bewezen hebben.
Hierdoor zeggen we ook altijd dat het tijd kost, er zal namelijk een bepaalde weerstand komen die je moet gaan overwinnen. Belangrijk is dan om in kleine stappen te werken.
Kleine stappen
Stel je voor: je wilt elke avond voodat je gaat slapen een boek lezen. Als je van jezelf meteen moet beginnen met 20 bladzijdes per keer, denk ik niet dat je het lang volhoudt. Maar als je tegen jezelf zegt: Ik begin met 3 bladzijdes per dag. Na een week worden dat er 4, en dan 5. Zo ga je werken naar de 20 bladzijden. Dit zal makkelijker voor je zijnn, omdat de gewoonte van het lezen er al is.
Om de gewoonte van lezen voor je gaat slapen op te bouwen, kan je elke ochtend een boek op je kussen. Vervolgens merk je elke avond, voordat je gaat slapen, deze aanwijzing op. Op den duur wordt naar bed gaan om te slapen gelinkt aan het lezen van een boek. Dat betekent een goede gewoonte erbij.
Wees Flexibel (NEVER MISS TWICE)
Nu kan het wel eens zijn dat je een avond uit bent geweest oid. Je komt thuis en je gaat in bed liggen om meteen te slapen. Dit kan altijd gebeuren, bij welke gewoonten dan ook. Het kan nu eenmaal gebeuren dat je een dag mist. Je hebt dan 2 keuzes; een de alles of niets mentaliteit. Hierdoor laat je alles varen en ga je terug naar je slechte gewoonten. Of je pakt de dag erna de gewoonte weer op en gaat op de goede weg verder.
Één keer missen is geen ramp, een keer terugvallen ook niet. Zolang je maar in je hoofd houdt: NEVER MISS TWICE. Op deze manier is terugvallen eigenlijk bijna onmogelijk.
Conclusie
Schrijf voor jezelf eens op welke goede gewoonten je wilt opbouwen en van welke slechte gewoonten je af wilt. Dit kan van alles zijn zoals dat boek lezen, of je wilt meerdere gewoonten opbouwen en gezonder gaan leven. Goede gewoonten opbouwen en slechte gewoonten doorbreken kost tijd. Geef jezelf ook die tijd. Maak voor jezelf een goed plan hoe je dit gaat doen. Advies is om het op te schrijven, op die manier onthoud je dingen beter. Wij helpen je graag met goede gewoonten opbouwen en slechte gewoonten te doorbreken, klik op de link hieronder voor een gratis kennismaking.
Bryan.
Bron:
James Clear, Atomic Habits