Emotie eten, het woord zegt het eigenlijk al, eten vanuit een bepaald gevoel dat we krijgen door een bepaalde emotie. Maar hoe kunnen we dit gedrag nu ombuigen naar iets positiefs. We gaan het in dit artikel hebben over hoe we emotie eten kunnen aanpakken.
Hoe komt het tot stand
Emotie eten kan door veel verschillende oorzaken tot stand komen. Het kan door verdriet, stress of boosheid komen. Inderdaad allemaal emoties, door deze emoties krijg je een bepaald gevoel. En door dit gevoel komt gedrag, bijvoorbeeld eten. Emoties komen op je pad, daar verander je niks aan. Hoe we met deze emoties omgaan kun je wel beïnvloeden. Daar gaan we ons dan op focussen. Dit kun je doen door bepaalde vragen te stellen aan jezelf, hier komen we later in dit artikel op terug.
Van gedrag naar gevolg
Dus door een bepaalde situatie ontstaan gedachten die bepaalde emoties (gevoelens) oproepen, hierdoor ontstaat gedrag en elk gedrag heeft weer een gevolg. Om het voorbeeld van emotie eten te pakken.
Gebeurtenis: Stressvolle werkdag
Gedachten: Ben er helemaal klaar mee, ze kunnen me allemaal wat.
Gevoel: Boosheid
Gedrag: Gaat eten/snoepen
Gevolg: Schuldgevoel
Dit kan dan weer overgaan in de volgende cirkel
Gebeurtenis: Te veel gegeten
Gedachten: Ja nu maakt het toch niks meer uit
Gevoel: Schuld
Gedrag: Nog meer eten, want het maakt toch niks meer uit
Gevolg: Zak chips leeg
Je kan dus snel en onbewust in een negatieve cirkel terecht komen. Je wilt deze cirkel doorbreken en dus omgaan met negatieve emoties.
Emotie eten lost niet je problemen op, op de lange termijn
De negatieve cirkel doorbreken
Laten we even teruggaan naar het voorbeeld van hierboven, en laten we het stopzetten bij het gevoel.
Gebeurtenis: Stressvolle werkdag
Gedachten: Ben er helemaal klaar mee, ze kunnen me allemaal wat.
Gevoel: Boosheid
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we een gedrag gaan uitvoeren wat een positief effect heeft? Dit kun je doen door vragen te stellen. Dat kan er als volgt uit zien:
- Ik merk dat ik boos ben en wil gaan eten, maar gaat dit me helpen de persoon te worden die ik wil zijn?
- Als ik nu ga eten, lost dat het probleem op waar ik stress van krijg en boos door word?
- Waarom voel ik drang om te eten? Heb ik echt honger? (Is je antwoord ja, ik heb honger? Ga dan eens na of je overdags wel voldoende eet)
Nu kom je erachter dat eten niet je probleem gaat oplossen. Hiermee heb je dan wel het emotie eten voorkomen, maar die boosheid is er nog steeds? Wat doe je daar dan mee? Ik adviseer het volgende; accepteer eerst dat je een negatieve emotie ervaart, ga een stuk wandelen, schrijf op in een journal (dagboek) waar je boos over bent of bel iemand op waarbij je je hart kan luchten. Nu kan je cirkel er zo uit komen te zien:
Gebeurtenis: Stressvolle werkdag
Gedachten: Ben er helemaal klaar mee, ze kunnen me allemaal wat.
Gevoel: Boosheid
Gedrag: Acceptatie, ga wandelen, schrijf het van je af of bel iemand op
Gevolg: Opluchting en goede inzichten op het probleem bij de kern aan te pakken.
Acceptatie kan ook zijn dat je het nare gevoel er maar gewoon even laat zijn, wetende dat het uiteindelijk ook weer weg zal gaan. Je hoeft soms niet altijd iets anders te gaan doen.
Leren te accepteren zonder te gaan wandelen, het op te schrijven of iemand te bellen kan ook heel goed zijn om je nare gevoelens en emoties onder controle te krijgen. Je laat het gevoel er dan maar gewoon even zijn.
Reflecteer dan hoe je dit voelt en ervaart, wat doet het met je, en welke gedachten gaan er door je heen?
Het gevoel dat je hebt spoort je nog steeds aan om te gaan eten, en in het begin kan dit misschien nog wel heftiger zijn omdat je er niet aan toe geeft. Laat dit gevoel er maar zijn, geef er niet aan toe. Lukt je dit vaker? Dan zal dit steeds makkelijker gaan!
Conclusie
Emotie eten lost niet je problemen op, op de lange termijn. Het kan wel je slechte gevoel wegnemen op de korte termijn, maar vaak ervaar je dan in plaats van boosheid een schuldgevoel. Je gaat nu excuses verzinnen waardoor ook dat schuldgevoel weggaat, maar het probleem blijft en dus de negatieve cirkel ook.
Maar door het gedrag aan te pakken, te accepteren dat negatieve emoties er nu eenmaal zijn, te wandelen, het van je af te schrijven of je hart te luchten bij iemand. Kun je bewuster naar de situatie kijken en het probleem gaan aanpakken en oplossen. Hierdoor voorkom je emotie eten, los je het probleem op en kom je niet in een negatieve cirkel terecht.