“Ik zou eigenlijk wat gezonder moeten leven.” Het is een zin die we allemaal weleens hebben uitgesproken, of het nu gaat om afvallen, meer sporten of minder snoepen. Maar waarom zeggen we dit? Het lijkt wel alsof we ons alvast willen indekken tegen een mogelijke mislukking, alsof we onszelf willen beschermen tegen de teleurstelling die we voelen als we ons doel niet bereiken. Maar in werkelijkheid houdt dit ons alleen maar tegen. Laten we eens kijken waarom.
De kracht van woorden
Het lijkt misschien een klein woordje, maar “eigenlijk” heeft veel meer impact dan we denken. Door het te gebruiken, creëren we een soort van afstand tussen onszelf en ons doel. We maken het minder concreet, minder tastbaar, waardoor het ook minder belangrijk lijkt. Het wordt makkelijker om het uit te stellen, het op de lange baan te schuiven of om het helemaal niet meer te doen. Het woordje “eigenlijk” maakt ons passief, terwijl we juist actie moeten ondernemen om ons doel te bereiken.
Een voorbeeld: gezonder leven
Stel je voor dat je graag gezonder wilt leven. Je weet dat je meer moet bewegen, gezonder moet eten en misschien wat kilo’s kwijt wilt. Maar in plaats van meteen aan de slag te gaan, zeg je tegen jezelf: “Ik zou eigenlijk wat gezonder moeten leven.” Wat gebeurt er dan? Je brein maakt het doel minder belangrijk, minder concreet. Je stelt het uit en gaat weer verder met je dagelijkse leven. Voor je het weet zijn er weer dagen, weken en maanden voorbij. Je hebt nog steeds niets gedaan om je doel te bereiken.
Een oplossing: Zeg ik ga…
Maar hoe kunnen we dan wel in actie komen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel! Je laat het woord eigenlijk weg. In plaats van “ik zou eigenlijk wat gezonder moeten leven”, kun je beter zeggen: “ik ga gezonder leven”. Door deze woorden uit te spreken maak je je doel concreet en belangrijk. Je brein krijgt een signaal dat je serieus bent en dat je actie gaat ondernemen. Het geeft je de motivatie en de energie om aan de slag te gaan. Je kunt het zien als een soort van self-fulfilling prophecy: als je het zegt, dan wordt het waar.
Conclusie
Het woord “eigenlijk” kan ons tegenhouden als we ons doel willen bereiken. Het maakt ons passief en stelt ons in staat om het uit te stellen. Maar door simpelweg “eigenlijk” weg te laten kunnen we ons brein een signaal geven dat we serieus zijn over ons doel. We maken het concreet en belangrijk waardoor we de motivatie en de energie krijgen om aan de slag te gaan. Dus, laten we “eigenlijk” uit ons woordenboek schrappen en in plaats daarvan zeggen dat je het gaat doen en actie ondernemen.