• Persoonlijke aandacht
  • Deskundige ervaring
  • Resultaatgerichte aanpak

Cardio vs Krachttraining voor gewichtverlies

Home » Cardio vs Krachttraining voor gewichtverlies

Ik krijg vaak de vraag of voor afvallen nu cardio beter is, of dat krachttraining beter is. In dit artikel gaan we bespreken wat nu echt goed is. Ik ga je uitleggen waarom en hoe je dit het beste kan toepassen in je schema. Let get into it!

 

Ga vooral trainen

Voordat we gaan overdenken wat nu echt daadwerkelijk beter is voor je is het belangrijk om te snappen dat iets trainen beter is dan niets. Als je alleen maar cardio gaat doen of alleen maar krachttraining (of welke vorm van sport dan ook), zul je altijd meer progressie maken dan dat je thuis op de bank blijft zitten. Een lichaam dat regelmatig in beweging is zal nu eenmaal beter functioneren.

 

Een goede combi is belangrijk

Als je al wel regelmatig (wekelijks) je sportmoment hebt gepland voor jezelf. Kun je eens gaan kijken wat dat beter is vergeleken met je doel. En dan kom je meestal er wel op uit dat eigenlijk beide vormen van training eraan bij kunnen dragen. Cardio is goed voor de werking van je hart, wat uiteindelijk ook een spier is. En echt krachttraining zorgt voor sterke spieren, maar ook botten en pezen. Krachttraining zorgt er dus niet alleen maar voor dat je groot en sterk wordt, dat heb je nog altijd zelf in de hand.

 

Hoe pas je dit toe in je schema

Het is belangrijk om te kijken naar je doel als je een schema gaat maken. Als we het even binnen de sportschool houden zijn er 2 meest voorkomende doelen spiermassa aankomen of vet verliezen. Als je spiermassa wilt aankomen is het minder verstandig om veel cardio te gaan doen. Iets kan nooit verkeerd zijn, zoals ik al zei, is het ook goed voor je hart. Je wilt dan je voeding hierop aanpassen, zodat je in een kcal overschot blijft.

 

Als je doel is op af te vallen kun je cardio gebruiken om een kcal tekort te creëren. Kijk dan niet naar hoelang je cardio doet, maar meer naar het aantal kcal dat je ongeveer verband. Want je kunt 20 min op een fiets zitten, of 20 min op een fiets zitten als je snapt wat ik bedoel. Je kunt dit dan ook weer toepassen als je iets wilt aanpassen in je programma als je vastloopt. Verhoog je kcal bij de cardio in plaats van je kcal te verminderen in je dagelijkse voedingspatroon.

 

Of je dan cardio moet doen voor of na je training hangt denk ik af van wat je zelf fijn vindt. Ik doe het persoonlijk zelf altijd erna zodat ik alles uit mijn krachttraining kan halen, en de eventuele vermoeidheid in de spieren van de cardio geen belemmering gaan zijn.

 

Conclusie

Voor cardio- en krachttraining is het dus zo dat geen van beide fout is. Als je nog niet traint, overdenk het ook niet te veel en ga in ieder geval beginnen met bewegen. Hoeveel cardio- en krachttraining je moet doen hangt af van je doel. Om hier een programma voor te maken kijken ik of een van de andere coaches graag een keer met je mee!

 

Bryan.

Stel niet langer uit en zet de eerste stap naar je fittere, gezondere, slankere leefstijl