“Heb net McDonald’s op dus dan ga ik zometeen even een cardio doen en die calorieën er weer af trainen want balans”. Dit werkt dus niet helemaal zo. Balans in een gezonde levensstijl werkt anders. Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe je dit kun creëren bespreken we in deze blog.

Wat bedoelen we met balans

Balans in een gezonde levensstijl wil zeggen dat je leeft zonder restricties maar wel weet wat je wel en niet kan doen kijkend naar bijvoorbeeld een doelstelling die je voor ogen hebt. Dat je minder gezond eten niet ziet als “cheatmeals” maar je kijkt naar je dagelijkse inname van calorieën, macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) en ook bewust bent van je micro’s (vitamine en mineralen) door fruit en groente te eten. Op deze manier krijg je ook een betere relatie met voeding en zul je jezelf minder druk maken na een gezellig etentje of een feestje dat je gehad hebt. Want door hierna de draad weer op te pakken waar die gebleven was, creëer je ook weer balans.

Leven zonder restricties

Ik mag dit niet doen, ik mag dit niet eten. Allemaal restricties die je jezelf oplegt om “gezond” te leven. Terwijl die eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Je relatie met voeding kan hierdoor steeds slechter worden. Nu is het ene voedingsmiddel wel gezonder voor je dan de andere als je ook gaat kijken naar bijvoorbeeld micro’s. Maar een mars is bijvoorbeeld niet perse slecht. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer kcal dan de ander en als je wilt afvallen is het wel belangrijk om jezelf dan ook aan een bepaald aantal calorieën (kcal behoefte) te houden. Hierin is het dan belangrijk om balans te vinden en te gaan leven zonder restricties.

Hoe krijg je balans

Een groot deel balans creëer je door bewust te kijken naar wat je eet. Hier een voorbeeld om te laten zien dat een uitschieter niet een megaprobleem is. Op een zaterdag heb je een feestje gehad en je bent 500 kcal over je dagelijks behoefte heen gegaan. Als je dit dan deelt door 7 kom je uit op 71 kcal. Het wilt dus zeggen als je naar het gemiddelde per week gaat kijken dat je per dag 71 kcal te veel binnen hebt gekregen. Dit zal echt geen schade aanrichten en je gemiddelde wekelijkse gewicht zal ook gewoon gedaald zijn. Met deze visie ben je een stuk bewuster van wat je allemaal doet. Op die manier krijg je ook balans, zul je jezelf een stuk gelukkiger voelen en het training en voedingsschema ook beter vol kunnen houden.

Conclusie

Bewustwording over voeding doet veel voor de balans die je hebt in je levensstijl. Het gaat dan over weten wat je eet. ‘Slechte’ voeding is niet slecht, alles kan een ongezonde kant hebben als je er TE VEEL van pakt. Dus een avondje met vrienden of vriendinnen gaat geen megaschade aanbrengen als het doel dat je voor ogen hebt. Belangrijk is dan ook te kijken naar de gemiddeldes, denk dan aan Kcal inname per dag en je gewicht per week. Wil dit zeggen dat je nu dan elke dag aan de fastfood kan want ik leef zonder restricties? Nee, dit zorgt namelijk ook niet voor balans maar slechte gewoontes en zal een ongezonde levensstijl met zich meebrengen.

Bewust zijn, geen restricties, gezond verstand gebruiken.

Bryan.

In onze programma’s en trajecten helpen we je met dit soort dingen en kijken we naar wat werkt voor jou. Plan hieronder je gratis kennismaking!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere website ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.